L’ATENEU BARCELONÈS ES VA OMPLIR PER LA DEFENSA DEL SISTEMA DE SALUT PÚBLICA AL NOSTRE PAÍS.

ÀngelsEl propassat dijuos, 19 de febrer,  va tenir lloc l’acte de presentació del Col·lectiu Dempeus a l’Ateneu Barcelonès.

 Dempeus és un col·lectiu de persones que es mou per defensar el model de salut pública al nostre país. Defensar-lo de què? Doncs dels intents de privatització de prestacions.  

Amb el pretexta de “modernitzar” i fer “sostenible” el Sistema Nacional de Salut de Catalunya, es reclamen noves aportacions econòmiques per part de la ciutadania, que passa a ser considerada com a “client”. És el que es coneix com a “co-pagaments”, o noves taxes, o limitacions de la cartera de serveis.

 Es dona prioritat a una suposada gestió “eficaç i actual” i de “mercat” per damunt de la satisfacció dels drets democràtics, econòmics i socials. Cal veure la salut  no solament com l’absència d’enfermetats, sinó com una filosofia de vida.

I per aquesta raó tots els ciutadans som tributaris  de la prestació de serveis del nostre sistema públic de salut…perquè és nostre, perquè ja el paguem amb els nostres aportacions via impostos. 

dempeus2.pngL’acte d’ahir  va ésser un èxit de convocatòria, es va omplir totalment el saló d’actes de l’Ateneu i també el pis d’adalt, amb un aforament de 250 persones, un èxit de democràcia participativa, i un pas endavant en la defensa del nostre dret a la salut, com molt bé ha explicat la Rosa Regàs en la seva intervenció. 

Hi ha diverses personalitats que donen el seu suport a aquest moviment, com va recordar la presidenta de Dempeus la Àngels Martínez i Castells, agraint la seva presència a totes les persones que han anat a l’acte, associacions de malalts (ACAF, EPOC, …), sindicats (CCOO, UGT), moviment veïnal, parlamentaris, personal del sistema sanitari, premsa i persones disposades a posar-se dempeus per defensar el nostre dret a la salut pública. 

També hi donen suport persones que no vàren poder assitir, com ara Fabià Estapé i o Gaspar Llamazares, Presidente de la Comisión de Sanidad y Consumo del Parlamento Espanyol.. 

Després de la presentació,  varen intervenir Antoni Barbarà, que va explicar qué és i que no es Dempeus, Montserrat Lamarca qui va llegir una part d’un discurs de l’Ernest Lluch a la universitat de Navarra, i que ens va fer pensar en que les seves paraules son plenament aplicables a la realitat actual que ens toca viure. 

En Joan Lladó ens va parlar del rol de la farmàcia en el sistema de salut, dient entre altres coses que l’oficina de farmàcia hauria d’ésser alguna cosa més que un punt de venda de medicaments. Després varen intervenir  altres membres de dempeus: Mario Bofill sobre associacions de malats i participació, Lucía Artacoz sobre Treball i Salut i Sergi Estanyol sobre Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica, i malalties emergents. 

Sergi Estanyol ens va fer veure que la participació democràtica dels ciutadans, de la societat civil hi té mol a fer en aquest procés de defensa dels nostra sistema públic de salut, que s’ha de mantenir públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d’ equitat garantida. I ens va posar com exemple del que pot fer la participació de la societat civil el procés viscut en motiu de la ILP per la millora en l’atenció mèdica als malalts de FM i SFC. 

Rosa Regàs ens va fer unes encertades reflexions sobre la gestió pública i la gestió privada, afirmant que la gestió de la salut ha de ser pública..i això no és un caprici, sinó un dret dels ciutadans. Entre ambdós blocs d’intervencions,  Vicky Peña i  la Carme Sansa ens van proporcionar uns moments de respir recitant diversos poemes de Machado, Salvat-Papassei , Miquel Martí i Pol… Varen ser unes magnífiques declamacions que varen aportar un espai de plaer i ens varen fer sentir força satisfets. 

Es va tancar l’acte amb tots els assistents dempeus, en senyal de que estem a punt per el treball de donar a conèixer la nostra iniciativa de defensa del sistema públic de salut. Podeu trobar més informació sobre Dempeus a l’adreça web: http://dempeus.nireblog.com/ 

Podeu signar el Manifest en suport del sistema públic de salut a :  http://www.efirmas.com/463176/index.html    

Anuncis

2 responses to “L’ATENEU BARCELONÈS ES VA OMPLIR PER LA DEFENSA DEL SISTEMA DE SALUT PÚBLICA AL NOSTRE PAÍS.

  1. Gràcies, Jordi! Has fet un molt bon reportatge de l’acte… em varen dir les persones que estaven a l’entrada que havien quedat sense poder accedir a la sala unes 40 persones més … Vol dir que la propera vegada encara serem més gent DEMPEUS, si mentrestant fem bé la feina!

  2. Justament la societat civil, representada per associacions de fibromiàlgia, ha fet arribar recentment una Resolució Escrita al Parlament Europeu, i justament està cridada de nou, el proper dia 7 de març, dia europeu de la conscienciació vers la fibromiàlgia, a manifestar-se en silenci en un acte unitari i que es farà de manera simultània en 11 països. Totes les associacions d’afectats de l’estat hi han estat convocades, les catalanes també, però la intenció és mostrar una imatge i una voluntat d’unió i d’acció a nivell europeu, no s’hi mostraran sigles ni emblemes, i el lema unitari serà: “Atrapats en el dolor”. No tinc notícia que des de Catalunya s’hagi organitzat cap representació ni autobusos per anar-hi, com sí estan fent les associacions de diverses comunitats autònomes, però suposo que encara hi ha temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s